Unilin ontvangt de Raad van Bestuur van Fedustria

Bedrijfsnieuws van 11/07/2018

De recentste Raad van Bestuur van Fedustria is op 13 juni 2018 in Wielsbeke samengekomen in de bedrijfsgebouwen van Unilin (zie ook artikel in Fedustria News nr. 15 van 27 juni 2018). De Raad werd er verwelkomd door Bernard Thiers, topman van Unilin en tevens lid van de Raad van Bestuur van Fedustria.

Img 1735 Copy Bernard Thiers

Unilin maakt deel uit van de Amerikaanse groep Mohawk dat met een omzet van bijna 10 miljard dollar de grootste vloerbekledingsgroep ter wereld is. Wereldwijd telt de groep ca 38.800 medewerkers. De groei van Mohawk, dat steeds sterk stond op de Amerikaanse markt, kreeg vanaf de jaren ’90 van vorige eeuw een turbo door een intensieve overnamestrategie. Tot 2002 deed Mohawk alleen textiele vloerbekleding (tapijt). Vervolgens ging het op overnamepad in keramiektegels in de VS (Dal Tile). In 2005 vervoegde Unilin de groep, waar laminaat het vloerbedekkingsproduct was en is. Om het bij de Belgische overnames te houden: in 2013 kwam Spano erbij (en ook het van Zweedse oorsprong zijnde Pergo), en in 2015 vinylproducent IVC uit Avelgem.

Ook in andere Europese landen werden overnames gedaan, zoals in Italië en Polen. Mohawk is wereldwijd nu de grootste in keramiek (36 % van de omzet van de groep in 2017); de grootste afdeling is evenwel Flooring Noord-Amerika (42 % van de omzet) en ‘Rest of the World’ is verantwoordelijk voor 22 %. Als CEO van Unilin leidt Bernard Thiers deze derde tak (Rest of the World) waar dus Unilin en IVC onder vallen. Deze heeft 24 productiesites, haalt een omzet van ruim 1,8 miljard euro (2017) en stelt ca. 6.000 mensen tewerk, waarvan ongeveer de helft in België op 10 sites.

Unilin is niet alleen laminaat. Bernard Thiers heeft het over drie grote afdelingen: vooreerst ‘flooring’ (laminaat met als bekendste merken Quick-Step en Balterio, naast ook Pergo, verder ook parket, alsmede vinylplanken - LVT). Tweede grote activiteit zijn de ‘panels’ (spaanplaten en MDF/HDF), en tenslotte ‘Insulation’, met prefab-dakelementen en isolatieplaten voor de bouw.

Img 1732 Copy

De leden van de Raad van Bestuur van Fedustria kregen de gelegenheid om een begeleid bezoek te brengen aan de laminaatproductie. De hoge graad van automatisering viel onmiddellijk op. Elk product heeft een unieke code, krijgt een intensieve kwaliteitscontrole voor het naar één van de zeven persen gaat en daarna verder wordt afgewerkt (bv. zagen, frezen van tanden en groeven, verpakking na alweer kwaliteitscontrole). In de laminaatplaten met bv. een houttekening worden ook de houtnerven geperst, exact op de plaats van de tekening (‘registered embossed’). De verschillende magazijnen (bv. voor het papier met tekeningen en voor de afgewerkte producten) zijn volautomatisch en in de hoogte gebouwd, tot de toegelaten 30m. Bernard Thiers: “Vandaag realiseren we de hoogste groeicijfers in vinyl, maar ik geloof heel sterk in laminaat, en zeker op lange termijn.”

Unilin wil zich ook als duurzaam bedrijf profileren. Daartoe heeft het houtverbrandingsinstallaties (i.s.m. Vyncke Energietechnieken) om warmte te recupereren, o.a. voor de verwarming van de oliën die nodig zijn om de persen gesmeerd te doen werken. Volgens Bernard Thiers schrijft Unilin zich volmondig in in de circulaire economie. Op de site in Wielsbeke wordt binnenkort een nieuwe elektriciteitscentrale op basis van houtafval gebouwd.